KRATKA POVEST O GRCKOJ PDF

daily weekly weekly Type and level of studies: Undergraduate academic studies. Course name: Introduction to Neo Kratka povest o Grčkoj. Beograd: Jasen. Mutavdžić, Predrag. Prokvašen vodom, uprljan glibom, noge podbio o kamenje, raskrvario na oštrome šljunku, ozario koprivama, izbo na glogovu Joe pristade, a povest će i mene sa sobom ako dopusti gospoda Joe. 2U grčkoj mitologiji div sa stotinu očiju, vječno budan. Bit će tek kratka šetnja u rane jutarnje sate.

Author: Taugis Vudojar
Country: Samoa
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 2 November 2018
Pages: 306
PDF File Size: 15.5 Mb
ePub File Size: 14.85 Mb
ISBN: 866-8-84126-517-4
Downloads: 51631
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kigul

Visoka, ko-ata, gotovo uvijek s grubom pregaom, koju je otraga vezivala poprijeko s dvije naramenice, a sprijeda je imala oprnjak naikan priba-daama i iglama.

Kad joj je bilo nadjenuto, znailo je da ma tko bio njezin vlasnik, ne e imati vie nikakvih elja. Ba bi se isplatilo, kad sam mogao da mu se jo ljue osvetim i da ga do vuem amo! Joe se sada lati ekia i stade kovati i nabijati, nabijati i kovati, a mi naokolo gledamo. Poeo sam postavljajui pitanja, a namjeravao orobiti gospodu Joe.

Malo previe crvenila koe ili tu i tamo kotu-njavosti to to smeta! Zatim je sjedio gladei svoje svijetloute kovre i zaliske na desnom obrazu te pratei svojim plavim oima gospodu Joe, kako bi to uvijek inio u grrckoj trenucima.

Gospodo Joe obratih se njoj grcooj posljednjoj nadi da neto saznam – ako vam je s voljom, htio bih znati, odakle dolazi pucnjava? Nije ona od tih, kumo upadne joj gospodin Pumblechook u rije.

Dok smo stajali u kolibi, oo je pred vatrom i zurio u nju zavezen u misli, ili stav-1 Prea za valjanje rublja. Nije mi bilo jasno, ali mu to nisam rekao. E, pa – nastavi Joe – netko mora grijati lonac, Pipe, ili nema juhe, zar ne?

Ovom sveanom zgodom, kada kraatka zvona veselo zazvonila, izaao je iz svoje sobe kao suta neutjeljiva bijeda u nedjeljnim pokajnikim haljinama. Sve je34nazone spopalo neiskazano zaprepatenje kad je ujko nato poskoio, zavrtio se nekoliko puta oko sebe, strahovito se grio i poskakivao za-plesavi ples kalja – hripavca, a zatim sunuo napolje. To bjee prava rije i na pravom mjestu! Ja sam ga uhvatio i predao vama, eto to sam uinio.

  JACQUES SALOME CARTI PDF

Dok smo ekali, zavirivao sam kroz reetke a gospodin Pumblechook me je dalje ispitivao: Uzeh je, uvjeren da je ne misle ve sutradan iznijeti na stol, pa e proi neko vrijeme prije no to primijete njezin nestanak.

Carls Dikens – Velika ocekivanja

I do dna odgovori narednik. Zavrio je vrlo dubokim uzdahom kako bismo zaista imali razloga da budemo zahvalni.

Nadajmo se ree sestra da ga ne e suvie razmaziti, no ipak se bojim Da sam pokuao, bio bih i izvrio! Vrisnuo bih da sam mogao.

Jedan je vojnik mjesto puke nosio koaru, pa pokleknuo da je rastvori, a moj poevst sada prvi put pogleda oko sebe i vidje mene.

Donesoh vam kao boini dar,30donesoh vam, kumo, bocu panjolskoga vina, i k tomu, kumo, bocu portugisca.

Kad smo zavrili pripreme, ve su stigli pred kuu, umotani sve do oiju. A naroito treba biti zahvalan, djeae dodade gospodin Pum-blechook onima koji su te othranili svojom rukom. Pouzdano znam, nikad nam ne bi dopustila poi da nije u nje prevladala radoznalost. Ne pade mi na um nita pametnije no da kaem: Jo sam svejednako drao nogu od stola, ali sam je sada stezao u zanosu zahvalnosti.

Evo najzad J-O, Joe, to je onda zaista zanimljivo itanje! Obavljamo dunost uime Njegova Velianstva, pa ako vam moji ljudi mogu biti od pomoi, odmah e se prihvatiti posla. Zastao sam sred magle da osluhnem, i posljednje to sam uo bilo je neprestano kripanje turpije. Iz oiju mu osim toga izbijala strahovita glad, pa sam u asu, kad sam mu pruio turpiju, to ju je bacio u travu, pomislio kako bi pokuao i nju pojesti da nije primijetio moj zamotak.

Carls Dikens – Velika ocekivanja – [PDF Document]

Nestade pudinga, a lice gospodina Pumblechooka opet zasija pod blagim i veselim djelovanjem borovike s vodom, i ja se ve ponadah u mislima da u bez vee nevolje pre-turiti dan, kadno sestra zapovjedi Joeu: Ne naavi nita, opet izadoe.

To je bilo vrlo tjeskobno za neistu savjest. A, molim vas, to su galije? Rei u ti, Pipe, zato. Ma kako se djeak sigurno i udobno osjeao, mladi e se tiho unjati i dounjati k njemu i onda ga rasporiti.

  ALELO DOMINANTE PARCIAL O INCOMPLETO PDF

Obuen, znate, kao vi, samo to je imao eir na glavi – tumaio sam drui – i – i – elio sam da mu to uljudnije kaem – i s istim razlogom za posudbu turpije. Misli, ali ipak nisi. Joeu je oito bilo neugodno to, prema njegovu miljenju, nemam teka pri jelu, pa zamiljeno odgrize komad svoje krike, kao da mu osobito ne prija. Ne plai, stari moj drue!

Ve je i prije dobrano zamrailo, no sada je sve zacrnjelo, a doskora zatim pritisnula duboka tama. Ne kaem da nas tu i tamo ne baci na leda i svali se na nas svom teinom. Daj Boe, nikad se ne ponadali da okuse patete! Poslije svakog dobrajanja, jedva lratka dospio malo gutnuti ili srknuti, a on me ve zaokupio novim pitanjem.

No jedna se za drugom ugasi a da nije osvijetlila59pitanje: Nijedan od nas, uzgred reeno, nije uope izustio tu rije. I ja mislim, mali nato e on.

Nisam to uinio s razloga to sam se pobojao da e me, ako to uinim, smatrati gorim no to sam bio uistinu.

Kako smo Joe i ja bili supatnici to povjerljivo izmjenjuju svoje 4tajne, tek to sam pritisnuo kvaku navratima i spazio ga kako sjedi u suprotnom kutu kuhinje, u zapeku, priopio mi je u povjerenju: Pogledao sam u zvijezde i razmiljao kako bi strano bilo gledati u zvijezde onome to se smrzava, a da u svemu tom blistavom sjaju ne vidi ni traka nade ni milosra. Netko me iznutra pozove da uem. Znao sam da je haljinu obukla mlada, jedra ena, i da se tijelo, na kome je sada haljina visjela, bilo sasuilo do kosti i koe.